Kvinde med passion for kage

Tærte med hasselnødde praliné og havtorn

Tærte med hasselnødde praliné og havtorn

Efter vores ferie på Bornholm sommeren 2018, hvor jeg fik en helt fantastik is fra Boisen Is, med smag af havtorn, har jeg længe godt kunne tænke mig at lave en kage med havtorn.

Eftersom havtorn er et sensommer/efterårs bær, så var det ikke lige midt i juli måned, at det blev til virkelighed. Jeg vidste heller ikke hvor jeg kunne finde friske havtorn i mit nærområde, så jeg slog ideen lidt hen.

Men så skete det fantastiske! Jeg fandt havtorn på frost i vores lokale Super Brug. Det var nærmest ren lykke der strømmede igennem kroppen og jeg købte da også et par poser. Man ved jo aldrig om det er en varer i fast sortiment, eller om jeg bare var heldig?

Når det så er sagt, så er det desværre først nu her, jeg fik lavet en kage med havtorn. Og hvor er det en skam jeg ikke fik lavet den noget før!
Havtorn er også det man kalder nordens citrusfrugt, så for at opveje det syrlige, men skønne bær, skulle der også lidt chokolade til. Det er blevet til denne helt fantastiske tærte.


MÆLKE CHOKOLADE CREMEUX:

75 g hakket mælke chokolade
1 ½ æggeblommer
7 g sukker
½ dl fløde
½ dl mælk
En kniv spids havsalt

Pisk æggeblommer og sukker let sammen.
Varm fløde og mælk i en gryde, til lige under kogepunktet.
Hæld mælkeblandingen over æggemassen og pisk det godt sammen.
Hæld massen tilbage i gryden, varm op ved middel varme og pisk konstant indtil massen når 83 grader.

Hæld massen igennem en sigte over chokoladen og rør med en dejskraber til en ensartet masse. Stavblend massen til den bliver blank.
Kom cremen i en frysepose og læg på køl i minimum 5 timer, men gerne natten over.

KAKAOMØRDEJ:

75 g blødt smør
130 g mel
20 g kakaopulver
50 g flormelis
1 bæger past. æggeblommer

Ælt alle de tørre ingredienser sammen, indtil massen minder om brødkrummer.
Saml dejlen med æggeblommer. Ælt endelig ikke dejen for meget, den skal kun lige samles.
Put dejen i en frysepose og kom på køl i minimum 1 time.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den har en tykkelse på ca. 2-3 mm. Beklæd tærteformen med dejen og pres den godt ud i kanten.
Da bunden skal blindbages, fores bunden med sølvpapir og herefter linser/bønner.
Bag tærten i ca. 12 minutter ved 180 grader varmluft.
Fjern nu sølvpapir og bag tærtebunden færdig i ca. 5-6 minutter.
Køl bunden helt af i formen.


HASSELNØDDE PRALINÈ:

100 g hasselnødder
50 g sukker
50 g vand
40-50 g mælkechokolade

Tænd ovnen på 200 grader og rist hasselnødderne i 10-15 minutter. Lad dem køle let af og nulre herefter skallen af.

Varm sukker og vand på en pande ved middelvarme, til en gylden karamel. Tilsæt hasselnødderne og vend det sammen.
Spred blandingen ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af.

Når hasselnøddekaramellen er helt kold, brækkes det i mindre stykker og blendes til en fin masse. Der skal blendes indtil de naturlige olier kommer ud og det er let flydende.
Smelt chokoladen og rør det sammen med nøddemassen.
Fordel pralinén i et jævnt lag på tærtebunden og sæt på køl.

HAVTORNS GANACHE:

100 g hvid chokolade
1 dl fløde
75 g havtorn
1 spsk sukker

Kog havtorn og sukker sammen i en lille gryde i ca. 5 minutter.
Sigt bærerne, så der kun er saften tilbage.
Hæld fløde og havtornssaft i en gryde og varm op til lige under kogepunktet.
Hak chokoladen og kom i en skål.
Hæld den varme masse over chokoladen af 2 omgange og rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, indtil alt chokoladen er smeltet.
Hæld forsigtigt ganachen over pralinénen og stil tærten tilbage på køl.

SAMLING:

Når ganachen har sat sig, tages chokolade cremeuxen ud fra køl.
Massen kommes i en sprøjtepose med ønskede tyl, hvorefter der afsættes små toppe rundt på tærten.

Pynt chokoladekugler, bladguld og rød skovsyrer. Eller hvad du eller synes.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.