Små juledesserter med chokolade, kanel og kirsebær

Små juledesserter med chokolade, kanel og kirsebær

December måned er en tid fyldt af chokolade og duften af lækre krydderier. Et af mine yndlings krydderier her i juletiden er uden tvivl kanel. Det kan bare noget særligt og kan gøre underværker i både det salte og det søde køkken. Der er jo rigtig mange julesmåkager som indeholder kanel, hvilket måske også er derfor jeg forbinder krydderiet med jul.
En andet ting der også høre sig julen til, det er jo chokolade i alle afskygninger. Ikke fordi man ikke kan spise chokolade året rundt (for det kan man!), så er det bare noget man ikke kan undvære til jul.

Denne lille dessert kage, den indeholde næsten alle de elementer som jeg forbinder med jul. Der er både chokolade, kanel, kirsebær, mandler og nougat i. Nogle ville måske kalde den et alternativ til den klassiske risalamande. Den ville hvert fald godt kunnes bruges som dessert til en julefrokost, evt. serveret med et glas lækker portvin eller måske et glas gløgg.

Opskriften rækker til 6 små dessert kager eller til 1 mellem kage (ca. 6-8 personer)


COOKIE BUND:

50 g blødt smør
50 g rørsukker
50 g hvedemel
½ tsk bagepulver
25 g hakkede mandler
30 g nougat (blødt)

Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet masse.
Fordel dejen i en springform Ø16 eller på en bageplade med bagepapir.
Bag ved 175 grader varmluft i 15-18 minutter.
Lad bunden køle let og udstik små cirker på 4 cm.
Hvis bunden skal bruges til en stor kage, lad den blot køle helt af.

KIRSEBÆR GELÈ KUGLER:

1½ dl kirsebær sauce (den bær)
2 blade husblas

Udblød husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter.
Sigt kirsebær saucen fri for bær og hæld 1½ dl sauce i en gryde.
Varm saucen op til lige under kogepunktet og rør husblassen i.
Lad det køle lidt ned.
Hæld kirsebær geléen i små silikone halvkugle forme (Jeg har brugt denne) og sæt dem på frys i minimum 3-4 timer og gerne natten over.

MÆLKE CHOKOLADE MOUSSE:

1 blad husblas
165 g mælke chokolade
2,5 dl fløde
1½ tsk kanel

Udblød husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter.
Smelt chokoladen i en tykbundet gryde sammen med 1 dl fløde og 1½ tsk kanel.
Når chokoladen og fløden et smeltet sammen til en ensartet masse og godt varm, tilsættes husblassen og røres ud i. Lad det køle ned til fingervarmt.
Pisk de resterende 1½ dl fløde til en let skum.
Vend chokolade/fløde blandingen i skummet ad 2-3 omgange.

SAMLING:

Fyld lidt af chokolademoussen i en form (enten små portionsforme eller en stor Ø16 silikoneform).
Tag kirsebær geléen ud af fryseren og sæt to halv kugler sammen til én kugle. Placer kuglen i midten af chokolademoussen og tryk den let ned.
Fyld derefter op med mere chokolademousse til gelé kuglen er dækket.
Placer en cookie bund ovenpå moussen og sæt tilbage på frys indtil moussen har sat sig helt og nemt kan komme ud af formen.

Smelt 250 g mælke chokolade og rør ca. 100 g fint hakkede mandler i.
Dyp hver frossen mousse kage i chokoladen og lad dem tø op i køleskabet.
Pynt med mandler vendt i rosa dust og server.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.